Warsztaty
Oferta Warsztatów Czekoladowych
Edukacyjna Przygoda w świecie czekolady
Proponowane przez Dziką Czekoladę warsztaty mają charakter edukacyjnej przygody. Podczas zajęć uczestnicy wykorzystują prawdziwe ziarno kakaowca, masło kakaowe, pistacje i inne doskonałe składniki rzadko obecne w polskich sklepach. Poznają również historię uprawy kakaowca i przyrządzania wyrobów czekoladowych.
Czekolada i Fotografia
Warsztaty prowadzone są przez Arkadiusza Dziczka właściciela manufaktury „Dzika Czekolada”, który oprócz tworzenia słodyczy od lat zajmuje się edukacją pozaformalną i animacją kultury. Nieodłącznym elementem warsztatów jest wystawa fotografii dotyczących Meksyku i Kakaowca.
Tworzymy słodkie wspomnienia
W trakcie warsztatów dzieci:
• obierają i ucierają ziarno kakaowe na oryginalnych meksykańskich żarnach i robią z niego pyszną przekąskę,
• tworzą wraz z prowadzącym rzemieślniczą czekoladę (poznając jej tajniki krok po kroku),
• wylewają i dekorują małe tabliczki czekolady, które zabierają do domu,
• poznają i śpiewają czekoladową piosenkę w stylu meksykańskim.
Wykonane podczas warsztatów przysmaki uczestnicy degustują podczas warsztatów. Warsztaty uzupełnia wystawa fotograficzna z meksyku, która ilustruje i uzupełnia opowieści prowadzącego o historii kakao i jego pochodzeniu.
Tworzymy od podstaw
Uczestnicy tworzą od podstaw rzemieślniczą czekoladę.
Tradycyjna metoda wyrobu
Z obranych wspólnymi siłami ziaren kakaowca tworzymy niezwykłą czekoladową przekąskę rozcierając ziarna z wykorzystaniem jednego z najstarszych, tradycyjnych, azteckich urządzeń takich jak: metate (moździerz). Kolejnym, istotnym elementem warsztatów jest przygotowanie własnej małej tabliczki ze świeżej rzemieślniczej czekolady, dzięki czemu uczestnicy poznają klasyczną technologię tworzenia wyrobów czekoladowych z czasów kiedy nie używało się substancji chemicznych skracających proces produkcji i sztucznie, wydłużających mokres przydatności do spożycia.